آوای فرهنگی – مصوبه جنجال برانگیز اخیر به هیچ وجه به سود دانش آموزان نیست و آینده روشن را از دانش آموزان خصوصاً در مناطقی مانند سیستان وبلوچستان می گیرد…
به گزارش پایگاه خبری آوای فرهنگی ، پس از تصویب قانون جنجالی و پرحاشیه “تاثیر قطعی معدل در کنکور ۹۸” موجی از اعتراضات داوطلبان و دانش آموزان در سرتاسر کشور متوجه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و وزرای مربوطه شد و اکثریت خواهان لغو این مصوبه شدند. مصوبه ای که تمام دانش آموزان را متضرر خواهد کرد و این ضرر بیشتر شامل حال دانش آموزان مناطق کمتر برخوردار همچون استان سیستان وبلوچستان می شود.
هامون سبطی دبیر کارگروه سمن شفافیت و عدالت در گفت و گو با عصرهامون پیرامون مصوبه اخیر که باعث نگرانی مردم و دانش آموزان شده است گفت: بحث حذف کنکور قانونی است که در سال ۸۶ به تصویب رسید و به دلیل مشکلاتی که داشت در سال ۹۲ قانون به طور کامل لغو گردید. بدین معنا که مجلس شورای اسلامی در سال ۹۲ و پس از ۶ سال متوجه شد قانونی که در سال ۸۶ تصویب کرده قابل اجرا نیست و قانونی نسنجیده بوده است پس اینکه مدافعان مصوبه جنجال برانگیز اخیر به موضوع قانون حذف کنکور اشاره می کنند اشتباهی فاحش و نابخشودنی است و این قانون قبلا حذف شده بود.
هامون سبطی افزود: در قانون سال ۹۲ که مصوبه “سنجش و پذیرش دانشجو” جایگزین آن شد آمده است که باید تاثیرگذاری کنکور در پذیرش دانشجویان، سال به سال کاهش پیدا کند تا جایی که حداقل ۸۵درصد دانش آموزان فقط با در دست داشتن مدرک دیپلم خود بتوانند وارد مراکز آموزش عالی شوند و این تکلیفی است که بر عهده دولت گذاشته شد و امسال نیز محقق گردید.
یعنی امسال حدود ۸۹ درصد صندلیهای دانشگاه ها بدون توجه به نتیجه کنکور پر خواهد شد اما ۱۱ درصد باقیمانده مربوط می شود به رشته های پرطرفدار مانند پزشکی، حقوق و غیره که در این رشتهها حدود ۹۰۰ هزار دانشآموز شانس خود را برای کسب نمره امتحان میکند.
این کارشناس آموزش تصریح کرد: دانش آموزان اگر نتوانند در این رشته های خاص پذیرفته شوند می روند سراغ رشته محل هایی که از طریق دیپلم میتوانند وارد آن شوند اما این بدان معنا نیست که از تعداد داوطلبان کنکور کاسته می شود چون هر دانش آموز حق دارد تلاش کند تا هر چند سال که می خواهد در رشته های خاص آزمون دهد تا پذیرفته شود و باز هم پشت کنکوری محسوب نخواهد شد چون میتوانند حدود ۹۰ درصد رشته های دیگر را بدون اینکه در کنکور موفق شده باشند ثبت نام کرده و دانشجو شوند.
پس چرا کنکور هنوز تاب و تب خود را دارد؟!
واضح است چون تعداد صندلی های مربوط به رشته و دانشگاه های خاص همیشه محدود است و ما نمی توانیم به دانش آموزان بگوئیم که شما امیدتان برای دستیابی به این صندلی ها را کنار بگذارید. بنابراین اینکه می گویند کنکور باعث استرس و التهاب دانش آموزان می شود قلب واقعیت است و در واقع کمبود امکانات آموزش عالی دلیل اصلی این استرس هاست.
دبیر کارگروه سمن شفافیت و عدالت خاطر نشان کرد: رشته محل های خاص که دانش آموزان احساس می کند با تصاحب آن می تواند در آینده شغل پردرآمدی داشته باشند در کشور ما به تناسب جمعیت افزایش نیافته است و برای اینکه در آن ۱۰درصد صندلی های خاص، عدالت برقرار شود نیازمند یک آزمون هماهنگ سراسری با یک سری سئوال خاص و همزمان هستیم و هیچ گریزی از این آزمون هماهنگ نداریم.
سبطی افزود: در این میان اما آموزش و پرورش از التهاب موجود برای خود به شکل بدی سوءاستفاده کرده و واقعیت را پنهان می کند. آموزش و پرورش در این خصوص موضوعی را مطرح می کند که ما می خواهیم در همان ۱۰ درصد رشته های خاص نتایج امتحان نهایی را در آزمون سراسری تاثیر بدهیم که در واقع این کار نیز هیچ فایده ای در کاهش التهاب کنکور ندارد.
شرایط ترمیم معدل چیست؟
حدس بنده این است که دخالت دادن نمرات امتحان نهایی در آزمون سراسری یک بازار جدید به نام “بازار ترمیم معدل” را به وجود می آورد یعنی دانش آموزانی که از سالهای قبل پشت کنکور مانده اند مجبور می شوند علاوه بر اینکه خودشان را برای کنکور آماده می کنند به فکر ترمیم معدل نیز باشند که برای این کار هم دانش آموز راهی جز پرداخت پول ندارد.
وی اظهار کرد: برای ترمیم معدل نیز به ازاء هر واحد مبلغی معادل ۱۲ تا ۲۵ هزار تومان عنوان شده است که برای نمونه درس ۴ واحدی زیست شناسی رقمی برابر بر ۶۰ تا ۸۰هزار تومان به خانواده دانش آموز تحمیل می کند که این مبلغ تنها برای یک درس است که اگر چندین درس را شامل شود رقمی بسیار بالاتر خواهد شد.
سبطی افزود: در کنار این موضوع، بحث رفت و آمد، جابجایی و سختی راه دانش آموزان نیز باید در نظر گرفته شود چون این آزمون تنها در حوزه های خاص و شهرهای بزرگ برگزار می شود و دانش آموز اگر در روستا و یا شهر کوچکتری باشد باید مسافت های چندین کیلومتری را با پرداخت هزینه ایاب و ذهاب و سختی و دشواری راه تحمل کند تا خود را به یکی از این مدارس برساند و آزمون دهد که خود رنجی بیشتر برای فرد و خانواده است.
وی ادامه داد: اعتراض اصلی دانش آموزان به دو چیز است. اول اینکه توان پرداخت این هزینه ها و تحمل مشکلات آن را ندارند و باید بدانیم که تصویب این موضوع ضربه بسیاری به دانش آموزان مناطق کمتر برخوردار مثل استان سیستان وبلوچستان می زند. همچنین بیان می کنند امتحانی که ما می دهیم با آزمون رقیب در جای دیگر یکسان نیست که این قانون نوعی سنجش ناعادلانه است که در این بحث نیز دخالت عامل انسانی نقش موثری در تضییع نمره و حق دانش آموز بازی می کند.
علت اصلی پافشاری آموزش و پرورش چیست؟!
به نظر بنده “درآمدزایی” مطلوب حاصل از این مصوبه برای آموزش و پرورش می تواند زخم های بسیار عمیقی را در این وزارت خانه که با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می کند درمان نماید و شاید کسب درآمد عامل اصلی پافشاری برای اجرای این مصوبه از سوی وزارت خانه باشد.
وی ادامه داد: حال با این شرایط دانش آموزان با التهاب چندبرابری و ۲ سد محکم مواجه شده اند که دشواری های زیادی را برایشان به همراه دارد که این مشکلات شامل حال همه دانش آموزان کشور خواهد شد و دانش آموزان مناطقی مانند سیستان وبلوچستان بیشترین آسیب را به دلیل شرایط اقلیمی و اقتصادی خواهند دید.
وی تصریح کرد: دانش آموزی که به دلیل نداشتن امکانات آموزشی و تحصیلی مناسب و رنج بردن از محرومیت ها در سن ۱۷ سالگی به بلوغ کامل فکری و اجتماعی نرسیده است و معدل پایینی دارد با اجرای این مصوبه با یک بی عدالتی، نارضایتی و خشم شدید رو به رو خواهد شد که جبران این لطمات سخت و شاید غیرممکن باشد.
وی ادامه داد: علیرغم تمامی این مسایل اما گوش شنوا در بین مسئولان آموزش و پرورش وجود ندارد ولی خوشبختانه امامان جمعه برخی استان ها و نمایندگان مجلس نسبت به این موضوع بسیار حساس شده اند و امیدواریم به زودی شاهد لغو این مصوبه ظالمانه و نسنجیده باشیم چرا که این مصوبه اصلاً به نفع دانش آموزان نیست و تنها به سود آموزش و پرورش، موسسات کنکوری و مدارس غیرانتفاعی است که می توانند به درآمدزایی بیشتر برسند. به همین دلیل ۸۵درصد دانش آموزان طبق نظرسنجی سازمان سنجش و ۸۷درصد مردم بر اساس نظرسنجی مناظره شبکه یک سیما مخالف اجرای این مصوبه هستند اما ظاهراً مسئولان می گویند ما قانون را تعیین می کنیم و در این قانون نیز به هیچ وجه به خواست و اراده مردمی توجه نمی شود که خود جای تاسف و تامل دارد.
انتهای پیام/